找設計師 嚴選名品

黑宅

黑宅

 

This project is located in Yilan, in the midst of rice paddies, with its stern architectural exterior reflecting a sense of respect towards the land and environment. As the concealing black being the most humble gesture towards nature, a black barn in the Yilan prairie has its own intimate dialogue with the mountains and fields; being low-profile yet visible is of its naturalistic purity, with nostalgia of true meaning of life. The owners are 3 brothers and sisters in the fashion business who hope to utilize the farmland in their hometown, while condensing their perspective life experiences in this collaborative business venture of a coffee-themed Bed & Breakfast, and sharing their mindset of quality of life.

 

本案坐落於台灣宜蘭,佇立於一片稻田中央,其沉穩低歛的建築外觀來自對環境土地的尊重。隱匿的黑,是對自然最謙卑的顏色,隱身於蘭陽平原中的黑色穀倉,竊竊私語地和山嵐、田野進行對話;在自然中既低調卻又醒目,是一種自然質樸的純粹,重新想起「生活」的意義與真諦。業主是原本都在外地從事服裝相關產業的姊弟3人,希望能將故鄉的農地再利用,並把各自的生活體驗濃縮在這間共同經營的咖啡民宿裡,分享優質生活的態度。

 

This is a three-story building with consistent planning throughout the entire building and its interior, following along the beautiful landscape contour and site condition so as to define the orientation and elevation design of the building, hence echoing the design principle of “Form Follows Function”.

Through the simple black volume of a distinctive landmark, its geometric exterior and irregular-shaped window-opening indicating the rich possibility of the interior, triggering much imagination and incentives for further exploration; the special window openings also frame the best view of the landscape with the changing of seasons.

 

這是一棟擁有三層樓結構的建物,設計者從整體建築到室內空間展開一致性的規劃,依循基地美麗的景致、既有條件,定義出建築的座向和立面設計,實踐「形隨機能」設計法則。透過簡單的黑色量體作為可辨識的地標,外觀的幾何切割、不規則的矩形開窗暗示著室內空間變化的可能性,意圖使人越發好奇地想與之探索;特殊的開窗也框選了田野中最美麗的風光,隨著四季的更迭猶如畫作般不停地變換呈現。

 

黑宅

 

黑宅

 

黑宅

 

The southern and western sides of the building with larger window area were designed to allow natural lighting into the interior, whereas the eastern and northern sides were given smaller windows for shielding northeasterly winter wind; furthermore, for the windows on the southern elevation, 2 windowopening angles of 60 ° and 90 ° were designed for establishing a dynamic elevation, as natural light pours in and create an even richer interplay of light and shadow, while paying attention to the visual depth and perception changes caused by angles of window opening.

 

The interior space mainly consists of coffee shop and staying accommodation, with an enormous barn door, 4.5 meter in height, and 4 meter in width, as the architectural symbol of the Black House, and also serving as the entrance of the first floor café space, where its gigantic wooden sliding door can be moved to the main glass entrance of the house for safety reason, in the occasion of typhoons.

 

The golden off-axis orange metal door on the northern side of the building is the entrance to the accommodation wing of the building, and upon entry, the wall in sight was decorated with all kinds of hangers, as a creative gesture, as well as visual humor, from the fashion enthusiast owner, a prelude to the spatial exploration.

 

建物的南面與西面以較大面積的開窗作為主要採光面,而東側和北側由於並非受光面,且為了阻隔冬季的東北季風,因此設計較小開窗;此外,於南向立面設計一個60 °及一個90 °的開窗角度,建構充滿動感的屋面形式,陽光透入時所產生的光影更為豐富,同時也關照到人們於室內藉由角窗形成的視野和感受變化。室內空間主要分為咖啡選物店及住宿旅店,建築物的東面以一樘高4.5 米、寬4 米的巨大穀倉門作為 「黑宅」的建築意象,同時也是一樓咖啡選物店的入口,如穀倉般的巨大滑軌木門亦是因應地理環境特色而設計,當颱風來襲時可移動至房子主要的玻璃入口處,確保安全。位於建築物的北面亮橘色的金屬偏軸門則為住宿旅店的入口,開門即可見到旅店梯廳內佈置著由各式衣架裝飾的牆面,透露著學習時裝設計的屋主品味提供絕佳的視覺趣味,也作為空間探索的序曲。

 

黑宅

 

黑宅

 

黑宅

 

黑宅

 

黑宅

 

黑宅

 

An ecological viewing stream was created from an existing irrigation channel for the rice paddies; Window openings planned according to building orientation, sun path and wind condition, for optimized occupant comfort level and energy conservation; The undecorated interior materials are all of genuine materials, along with recycled old timber made into beams and columns, bar bench and long dining table in the kitchen.

 

屋外利用稻田原有的灌溉渠道,建造一彎生態景觀溪流;順應房屋座向與當地日照、風向等氣候特徵規劃開窗,兼顧人體舒適和節能目的;室內材質不多加修飾,皆採原始素材既有的樣貌忠實呈現,並運用廢棄的舊木料打造出樑柱、吧台和餐廳長桌。

 

黑宅

 

黑宅

 

The first floor is the café and reception area, with 6 bedrooms spreading across the second and third floors. As the entrances to the café and bedroom quarters are independently designated, the staffs enjoy separate and flowing circulation paths so as to allow each area and floors to function adequately without interference with one another, and maintaining privacy for the visitors. The split-level design on the second and third floors create spatially demarcated units in the elongated space generated dynamic circulation paths and layered spatiality.

 

The interior space was endowed with genuine timber materials exhibiting unique colors through weathering and aging, while exhibiting elegant and humble materiality through steel-brushed oak, black ironwork, aged tiles and leather, articulating the serenity and beauty of the farm life for the visitors.

 

一樓是咖啡廳和入口接待處,二樓和三樓規劃為六間客房。前往咖啡廳與住房的入口各自獨立,工作人員在室內也有獨立而流暢的工作動線,讓每個區域和樓層各自發揮作用卻不互相干擾,維持訪客的隱私。二、三樓運用高低錯層的設計手法,縱向切割出不同單元,在長向空間型態中衍生活潑的行走動線和層層遞進的視覺感。室內空間利用實木舊料打造,經過氣候及時間催化形成獨特的顏色,並透過鋼刷橡木、黑鐵、仿古瓷磚以及皮革等材質表現既優雅且質樸的語彙,讓田園間的清幽與美好被訪客們一覽無遺。

 

黑宅

 

 

Source from 齊作設計

 

 

回首頁

文字提供︱齊作設計 on 2019-07-16
文字提供︱齊作設計

加入Line好友 fb加粉絲頁